tirsdag den 16. oktober 2012

Dejligt brød lavet på kærnemælk og bagepulver!

Så er det ved at være tid til at lave det første indlæg på min allerførste blog! - og hvad passer bedre end at lave et indlæg om NYBAGT BRØD! *MMMM* Er der noget bedre end at stå op en dag i ferien og sammen med sit barn bage et brød, som endda er klar til at blive spist til morgenmad!

Jeg elsker at bage og det smager da også godt, men en ting som jeg aldrig har kunne få til at virker er brød! Boller, franskbrød osv. Det vil bare ikke blive godt! Tværtimod vil det meget gerne blive til små hårde kugler, som kunne bruges som kasteskyts frem for føde... Da jeg så blev gravid tænkte jeg, at nu måtte jeg gøre et nyt forsøg! - og det LYKKES! Dog kun chokoladeboller... Alt andet: KASTESKYTS!

MENNNNN! Nu er det sørme så lykkes! Hvordan? Jo, jeg sad for noget tid siden og så en udsendelse på dr2 om brød! Udsendelsen var fra River Cottage og han lavede noget, som han kaldte et SODABREAD... - Det så ret simpelt ud, og skulle da prøves! En helt konkret opskrift (for jeg havde jo ikke lige fået det noteret mens udsendelsen kørte...) fandt jeg hos CPHFOODIE! Den er så let og så simpel - så hurtig og SÅÅÅ god!

Som udgangspunkt bruger jeg CPHFOODIEs opskrift, men jeg har dog lavet små ændringer, så den passer bedre til familiens smag.

Min opskrift:

Ingredienser:
 • 300 g hvedemel
 • 200 g andet mel (her med fuldkornshvedemel, men har også prøvet bl.a. durummel - og det smager super godt!)
 • 2 tsk bagepulver (dvs. at den ikke skal bruge en masse tid på at hæve!)
 • 3/4 tsk salt (ellers synes manden at det bliver FOR salt ;))
 • 400 ml. kærnemælk (Ifølge den ældre generation gør kærnemælk alt bagværk bedre...)

Vejledning:
 1. Tænd ovnen på 200 grader MED en plade I ovnen!
 2. Hæld afvejet mel i skål og rører rundt med et piskeris, så der ikke er nogen klumper
 3. Tilsæt salt og bagepulver og rør godt rundt igen, så det tørre er godt blandet.
 4. Tilsæt kærnemælk og rører rundt (jeg plejer at bruge en træske) til det er fast - tager kun et par minutter max.!
 5. Vend dejen ud på et bord med lidt mel, og lav et par "ælte"-øvelser (se min beskrivelse længere nede!)
 6. Tag den varme plade ud, placer et bagepapir på og drys lidt mel på bagepapiret (jeg ved ikke hvad det gør godt for, men det sagde de i programmet at man skulle gøre...) og placer brødet på pladen.
 7. Sæt et kryds i brødet (skulle hjælpe det med at blive flot og give det plads til at hæve) og ind i ovnen i ca. 45 minutter (Da jeg brugte Durummel skulle der kun 40 minutter til og ved fuldkorn som i dag, skal der 50 minutter til - i min ovn.)
Det færdige resultat:
Et styk genialt og dejligt brød - lige til morgenmad og kan sagtens holde i flere dage!Herhjemme elsker vi det og det er så hurtigt, nemt og billigt at lave - med de ingredienser og råvarer, som jeg ønsker at bruge - at jeg slet ikke har lyst til at købe det færdigt! - og er der noget bedre end et morgenbord med hjemmelavet brød, levende lys, familiehygge og masse af tid sammen?


Ælte-øvelser: Jeg bruger følgende i rækkefølge:
 1. Hold fast i den ene ende af dejen og hiv med den anden hånd dejen væk - uden at den helt deler sig, og gør det et par gange, imens du drejer dejen
 2. "Fold" dejen ind under dejen, så det bliver en fin kugle med samling i bunden)

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tusind tak! Vi er også super glade for den!

   Slet
 2. Dit brød smager godt og er velegnet til madpakken. Og så er det lynhurtigt lavet.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...