torsdag den 18. oktober 2012

Skønne luftige og dejlige svampede chokoladeboller!


Som tidligere nævnt er det med at bage bagværk ikke lige min store force – faktisk har jeg altid været elendig til det! Kager, is og den slags søde sager – ikke de store problemer, men boller, brød og alt der har med gærdej at gøre… Men nu har jeg – efter at have lavet flere vellykkede sodabrød (ja, faktisk er det slet ikke mislykket endnu!) – at nu skal jeg prøve med en ny opskrift med boller! Boller, som rent faktisk har bollestørrelse! Den opskrift jeg normalt laver chokoladeboller med (som er det eneste jeg kan lave af gode boller) giver meget små boller – og ja, de fungerer nærmest som snackboller i stedet (vi snakker lidt over golfbold-størrelse!)… Det er der selvfølgelig ikke noget galt med og de smager rigtig godt, men nu har jeg bestemt mig for at prøve normaltstørrelses chokoladeboller!
Derfor søgte jeg rundt på forskellige blogs, og fandt en opskrift hos Mad med hjertet, som jeg bare blev nødt til at prøve! For en gangs skyld har jeg fulgt opskriften det meste af tiden med kun meget få ændringer!

Opskriften til 16 boller

(ellers bliver de for store til os, og det er bare lettere at dele noget i 16 stykker end i 14 stykker – I ved: 2, 2 (4), 2 (8) og til sidst 2 (som jo giver 16))

Ingredienser:

·         1 pose tørgær (11 gram svarende til 50 gram frisk gær – men da jeg ikke bager gærdej så ofte er det bare lettest, når man lige pludselig får lyst til at bage gærdej –for så har man det altid og det bliver ikke for gammelt!)

·         100 g smør

·         400 ml kærnemælk

·         1 tsk. groft salt

·         2 spsk. sukker

·         2 æg (økologisk, da min normale ”æggeleveringsmand” har slagtet deres høns og der derfor går længe før de kan levere nye æg… og jeg bryder mig bare ikke om de der nærmest hvide æggeblommer, som de andre typer æg har… - virker så unaturligt, især når man er vant til rigtig mørkegule æggeblommer – dog skal det siges, at de økologiske æg også blegner i forhold til dem jeg normalt bruger)

·         775-800 g mel

·         100 g mørk chokolade i grove stykker

Vejledning:

1.       Smelt smørret og tilsæt kærnemælken i gryden med det smeltede smør og rør godt sammen.

2.       Rør sukker, salt og æg i gryden og rør godt sammen.

3.       Hæld væskeblanding ned i Kenwood-skålen (eller i en anden maskinens skål eller bare i en skål, hvis man ikke har en køkkenmaskine eller ønsker at lave det helt selv!)

4.       Bland 400 gram mel med gæret (pisk evt. hurtigt med et piskeris, så der ikke er klumper!)

5.       Ælt melblandingen i væskeblandingen så det bliver en tyk grød.

6.       Hæld chokoladen i skålen og ælt den godt i! Hæld derefter lidt efter let resten af melet i dejen indtil dejen virker mættet – altså kun er let klisteret, men ser rigtig lækker ud!

7.       Ælt derefter dejen godt. (jeg bruger de ælte-øvelser, som jeg brugte i brød-indlægget) Jeg vælger her at ælte den resten af tiden i hænderne på bordet, så jeg har en bedre føling med det. Her tilsætter jeg lidt mere mel, så jeg til sidst er sikker på at den hverken har for meget eller for lidt. Til sidst former jeg den til en blod bold med samling i bunden.

8.       Dejen bliver sat 1 time til hævning i en tildækket skål, som forinden fik strøget lidt mel rundt, så dejen ikke klistre!

9.       Dejen deles i 16 stykker – igen meget lettere, da det jo bare er at dele hver stykke dej, indtil man i alt står med 16 dele.

10.    Bollerne bliver formet meget forsigtigt, så luften ikke slås ud af dejen!

11.    Bollerne hæver i 30 minutter på bagepladen og samtidig tændes ovnen på 200 grader.

12.    Bollerne bages i ovnen i ca. 12 minutter – indtil de lyder hule, når der bankes på bunden af dem!

 Det færdige resultat:De smager super godt, og indtil videre er vi rigtig godt tilfredse herhjemme – selvom vi egentlig ikke er de store gærdejsspisere! Men sådan en lun en – det siger man ikke lige nej til, dog tror jeg, at jeg næste gang vil finde en anden chokolade, som ikke er nær så stærk som den jeg har brugt i dag – 72 % er nok lige at overdrive  ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...