Ingredienser:
· 1 pose tørgær (11 gram svarende til
50 gram frisk gær)
· 500 g mel (plus det løse)
· 75 g smør
· 2 ½ dl. Mælk (bruger minimælk –
medmindre hankønsvæsnet tilfældigvis er i køkkenet!)
· 1 tsk. groft salt (bruger af en
eller anden grund kun groft til madlavning…)
· 1 spsk. sukker
· 1 æg (gerne med en skøn sund
mørkegul blomme!)
Vejledning:
1.
Lun mælken i gryden
2. Pisk ægget i den lune mælk og pisk godt.
3. Bland mel (pisk evt. hurtigt med et piskeris, så der ikke er klumper!) med
gær, sukker og salt i Kenwood-skålen (eller i en anden maskinens skål eller
bare i en skål, hvis man ikke har en køkkenmaskine eller ønsker at lave det
helt selv!)
4. Hæld væskeblanding ned i Kenwood-skålen og lad den ælte indtil en ensartet
dej.
5. I gryden fra mælken smeltes smørret – det må ikke brune, bare lige næsten
færdigsmeltet.
6. Hæld
stille smørret i Kenwood-skålen, og lad den stille og rolig ælte så meget som
overhovedet muligt af smørret ind i dejen.
7. Ælt derefter dejen godt med hænderne og i mindst 5 minutter – jo længere jo
bedre og dejen bliver mere og mere skøn og bliver mættet af lidt mel uden at
skulle have meget af det. (jeg bruger de ælte-øvelser, som jeg brugte i brød-indlægget).
8. Del dejen i 3 store boller og form dem til runde bolde. ”Træk dejen rundt”,
så det ender med en samling i bunden – igen er dejen ikke klistret, men bare
rigtig skøn at røre ved, og det giver en god hæve form at ”trække” dejen
nedenunder et par gange.
9. Lad den hvile lidt – jeg plejer lige at vaske op imens!
10. Hver ”bold” gøres aflang og deles i 4 stykker. (først i 2 og så de to
stykker i 2 = 4) Det skulle så meget gerne ende i 12 stykker.
10. Bollerne bliver formet meget forsigtigt, så luften ikke slås ud af dejen,
men formes igen ved at trække dejen nedenunder bollen i en systematisk ”trække
dejen rundt” – det giver en super flot bund og bolle!
11. Bollerne hæver til dobbeltstørrelse eller mere på bagepladen og ovnen tændes
på 210 – 220 grader. (helt normal ovn uden dikkedarer – også kaldt en GAMMEL en
af slagsen!)
12. Bollerne bages i ovnen i ca. 10 minutter – indtil de lyder hule, når der
bankes på bunden af dem!
Det færdige resultat:
Ud kommer nogle
boller, som er super gode og som herhjemme forsvinder ret hurtig – især når de
er lune!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar