mandag den 26. november 2012

12 skønne basicboller!

Den oprindelige opskrift fra Amo er egentlig til 30, men så synes jeg at de bliver lige lovligt små! Til gengæld bruger jeg Amo-opskriften til 30, når jeg laver snackboller med chokolade eller andet godt – genialt til en lille madpakke, børnefødselsdag eller ja… inden man skal afsted på sygehus for at føde!


Ingredienser:

· 1 pose tørgær (11 gram svarende til 50 gram frisk gær)


· 500 g mel (plus det løse)


· 75 g smør


· 2 ½ dl. Mælk (bruger minimælk – medmindre hankønsvæsnet tilfældigvis er i køkkenet!)


· 1 tsk. groft salt (bruger af en eller anden grund kun groft til madlavning…)


· 1 spsk. sukker


· 1 æg (gerne med en skøn sund mørkegul blomme!)Vejledning:


1.    Lun mælken i gryden

2. Pisk ægget i den lune mælk og pisk godt.

3. Bland mel (pisk evt. hurtigt med et piskeris, så der ikke er klumper!) med gær, sukker og salt i Kenwood-skålen (eller i en anden maskinens skål eller bare i en skål, hvis man ikke har en køkkenmaskine eller ønsker at lave det helt selv!)

4. Hæld væskeblanding ned i Kenwood-skålen og lad den ælte indtil en ensartet dej.

5. I gryden fra mælken smeltes smørret – det må ikke brune, bare lige næsten færdigsmeltet.

6. Hæld stille smørret i Kenwood-skålen, og lad den stille og rolig ælte så meget som overhovedet muligt af smørret ind i dejen.

7. Ælt derefter dejen godt med hænderne og i mindst 5 minutter – jo længere jo bedre og dejen bliver mere og mere skøn og bliver mættet af lidt mel uden at skulle have meget af det. (jeg bruger de ælte-øvelser, som jeg brugte i brød-indlægget).

8. Del dejen i 3 store boller og form dem til runde bolde. ”Træk dejen rundt”, så det ender med en samling i bunden – igen er dejen ikke klistret, men bare rigtig skøn at røre ved, og det giver en god hæve form at ”trække” dejen nedenunder et par gange.

9. Lad den hvile lidt – jeg plejer lige at vaske op imens!

10. Hver ”bold” gøres aflang og deles i 4 stykker. (først i 2 og så de to stykker i 2 = 4) Det skulle så meget gerne ende i 12 stykker.

10. Bollerne bliver formet meget forsigtigt, så luften ikke slås ud af dejen, men formes igen ved at trække dejen nedenunder bollen i en systematisk ”trække dejen rundt” – det giver en super flot bund og bolle!

11. Bollerne hæver til dobbeltstørrelse eller mere på bagepladen og ovnen tændes på 210 – 220 grader. (helt normal ovn uden dikkedarer – også kaldt en GAMMEL en af slagsen!)

12. Bollerne bages i ovnen i ca. 10 minutter – indtil de lyder hule, når der bankes på bunden af dem!


Det færdige resultat:

Ud kommer nogle boller, som er super gode og som herhjemme forsvinder ret hurtig – især når de er lune!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...